Η Εθνικής μας Νομοθεσίας επιτρέπει την οδήγηση αυτοκινήτου ακόμη και από άτομα με ακραίες περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν οι αναγκαίες μετασκευές και μετατροπές που αντικαθιστούν το κινητικό έλλειμμα.
ΓΕΝΙΚΑ
Οι υποψήφιοι οδηγοί, για να έχουν το δικαίωμα να υποβληθούν, στην προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις, θεωρητική και πρακτική εξέταση, πρέπει προηγουμένως να κριθούν ΙΚΑΝΟΙ, από ιατρική εξέταση.

ΕΙΔΙΚΑ
Για άτομα με κινητικά προβλήματα, που θέλουν να αποκτήσουν άδεια οδήγησης υποβάλλονται στις ακόλουθες ιατρικές εξετάσεις:
1. Πρωτοβάθμια Ιατρική Εξέταση
Η Πρωτοβάθμια Ιατρική εξέταση γίνεται από ιδιώτες ιατρούς των ειδικοτήτων
παθολόγου και οφθαλμιάτρου, που είναι συμβεβλημένοι με τις Νομαρχιακές Επιτροπές του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Οι γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων, εκδίδουν "Πόρισμα εξέτασης", με το χαρακτηρισμό ΙΚΑΝΟΣ ή ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ.

2. Δευτεροβάθμια Ιατρική Εξέταση

Οι υποψήφιοι οδηγοί που έχουν προβλήματα κινητικότητας, ή ακρωτηριασμού άκρου-άκρων ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά-νευρολογικά) προβλήματα υποχρεούνται να εξετασθούν και από Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή (ΔΙΕ), ή από τον ΗΝΙΟΧΟ.

2.1. Οι ΔΙΕ, συγκροτούνται από γιατρούς 5 ειδικοτήτων (οφθαλμιάτρου, παθολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου, νευροψυχιάτρου και ορθοπεδικού), στις έδρες των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Οι ΔΙΕ υποχρεούνται στην έκδοση "Πορίσματος Εξέτασης", που αποφαίνεται για την ικανότητα οδήγησης διασκευασμένου αυτοκινήτου, για την επάρκεια των απαραίτητων διασκευών-βοηθημάτων οδήγησης, βάσει της οδηγίας 2000/56/ΕΚ 14.09.2000, την αξιολόγηση πρακτικής δοκιμασίας με τον όρο ΙΚΑΝΟΣ ή ΜΗ ΙΚΑΝΟΣ.

2.2. Υποψήφιοι οδηγοί που παρουσιάζουν προβλήματα κινητικότητας ή ακρωτηριασμού άκρου - άκρων, ή μικτού τύπου (ορθοπεδικά - νευρολογικά) προβλήματα ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ αντί της εξέτασης από την οικεία ΔΙΕ, να εξετασθούν από το κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ το οποίο εκδίδει ανάλογο με τις ΔΙΕ "Πόρισμα Εξέτασης".

3. Έκδοση άδειας οδήγησης
Οι υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από αξιολόγηση και αποδοχή του "Πορίσματος Εξέτασης", των ΔΙΕ ή του κέντρου ΗΝΙΟΧΟΣ προβαίνουν στην πρακτική εξέταση από ειδική επιτροπή Μηχανολόγων της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία αποφαίνεται τελεσίδικα περί της ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ή ΜΗ του οδηγού.
Εν συνεχεία, απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Μεταφορών της Νομαρχίας μας, που σύμφωνα με τις διαδικασίες των διατάξεων που προβλέπονται, τόσο για τους νέους οδηγούς εκδίδει την άδεια οδήγησης.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1.Στην άδεια οδήγησης αναφέρεται και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για τους οδηγούς με προβλήματα κινητικότητας.
2.Τα δικαιολογητικά είναι τα ίδια με αυτά της αρχικής χορήγησης ερασιτεχνικού διπλώματος.
3.Τηλέφωνο επικοινωνίας με το κέντρο ΗΝΙΟΧΟΣ είναι 210-2386287.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας ή ελάτε από τον χώρο μας !!!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ...

σε Φοιτητές/ Σπουδαστές σε όλες μας

τις υπηρεσίες !!!

automatic-car

Εξετάσεις

και...

Με ΑΥΤΟΜΑΤΟ

Αυτοκίνητο !

truckbus

ΕΚΔΟΣΗ Π.Ε.Ι..

Λεωφορείου

και..

Φορτηγού

Online Χρήστες!

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 42 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΚΤΕΟ

kteoo

Πολύωρη ταλαιπωρία στα Κ.Τ.Ε.Ο.;

Χάσιμο χρόνου και χρήματος;

Διαβάστε Περισσότερα...

TAXI

taxi

 

Έκδοση Ειδικής Αδείας Οδηγού Ταξί

Διαβάστε Περισσότερα...

 

Επικοινωνήστε μαζί μας ...

telephone

2310-845897

2310-833805

6947320569

Συμβουλές Οδήγησης

drive-safe

 

Δείτε πως να οδηγείτε με ασφάλεια!!!

 

Διαβάστε περισσότερα...

Αναλαμβάνουμε οτιδήποτε αφορά...

L
το Αυτοκίνητο και την Μοτοσυκλέτα σας!

Σχολή Οδηγών Σαραντης

Διότι η νέα γενιά οδηγών.....
     ......... βγαίνει από την σχολή μας

Βρες φθηνή βενζίνη κοντά σου...

gasΚάνε κλικ ΕΔΩ και βρες ποιό είναι το φθηνότερο βενζινάδικο στην περιοχή σου.